Insecure-Nya! Punca Jerawat & Cara Mengatasi Dengan Pantas Yang Korang Wajib Tahu! – Manis Madu
Causes & Ways to Reduce Acne

Insecure-Nya! Punca Jerawat & Cara Mengatasi Dengan Pantas Yang Korang Wajib Tahu!

Sebenarnya, setiap jerawat yang tumbuh pada permukaan kulit Maduners ada puncanya tersendiri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kalasemi | Skincare & Beauty (@kalasemi) on

Selalunya, kebanyakan orang akan percaya bahawa produk penjagaan kulit yang kita gunakan adalah punca muka breakout. Betul, tapi kadangkala ia juga terjadi atas faktor bad habits kita sendiri.

 

Bad habits macam mana eh? Haa, menarik? Jom kita kupas satu demi satu punca kemunculan jerawat pada permukaan kulit muka!

Garis Rambut

hairline-acne-768

Sumber Gambar: www.bebeautiful.in

Jerawat pada garisan rambut jarang berlaku, tetapi sebenarnya ada juga orang-orang yang menghadapinya. Antara punca terjadinya jerawat pada garisan rambut ialah minyak dan sel kulit mati yang terkumpul pada tempat tersebut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Guardian Malaysia (@guardianmy) on

Yaya faham ada satu masa yang kita tak mempunyai masa yang lama untuk mandi dan syampu rambut. Satu alternatif yang Yaya boleh cadangkan ialah penggunaan syampu kering. Cepat dan efektif!

Dahi & Hidung

forehead-What-The-Acne-On-Every-Part-Of-Your-Body-Is-Trying-To-Tell-You

Sumber Gambar: www.rd.com

Tempat paling menyerlah kalau jerawat nak tumbuh, hidung! Di tengah-tengah muka, center of attention, gitueee

Unclog-your-pores-with-a-clay-mask

Sumber Gambar: beautymnl.com

Hidung dan dahi merupakan antara tempat yang paling senang untuk menjadi berminyak. Lebih spesifik, T-zone. Stres juga boleh mengakibatkan jerawat pada muka. Macam mana nak cegah?

blotting-paper

Sumber Gambar: shopee.com.my

Antara cara yang boleh digunakan sebagai “emergency” ialah blotting paper. Emergency sahaja! Kalau tak, cuci muka menggunakan pencuci muka.

Kedua-dua Belah Pipi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dana Slosar (@dsloz) on

Menurut Medical News Today, jerawat yang terhasil pada bahagian pipi mungkin berpunca antara sentuhan kulit dan juga barangan seperti sarung bantal dan juga telefon bimbit.

Haa, jadi? Maduners kena biasakan diri untuk tukar sarung bantal dengan kerap. Kalau tak pernah basuh? Basuh sekarang juga! Telefon bimbit juga boleh dibersihkan menggunakan alchocol swabs, bunuh segala bakteria yang ada.

Dagu & Rahang

acne-pores-skin-pimple-female

Medical News Today turut menyatakan bahawa ada penyelidikan yang mendapati bahawa 39 hingga 85% wanita mengalami breakout yang teruk pada hari-hari sebelum haid.

 

Ya betul, hari-hari yang korang crave makan banyak, emosi tak stabil, sudah semestinya muka akan naik jerawat akibat ketidakseimbangan hormon. Jalan penyelesaian? Skincare!

Jangan risau, setiap masalah yang berlaku mesti ada penyelesaiannya. Ini juga termasuk breakout! Pastikan pemakanan Maduners sihat, kekalkan rutin penjagaan kulit.

 

Untuk tips penjagaan kulit halus dan mulus ala-ala artis Korea, klik sahaja link INI.

Post a Comment