Muncul Dua Kes Pertama Varian Delta Plus Di Korea Selatan – Manis Madu
Muncul Dua Kes Pertama Varian Delta Plus Di Korea Selatan

Muncul Dua Kes Pertama Varian Delta Plus Di Korea Selatan

Korea Selatan telah mengesan dua kes pertama varian Delta Plus Covid-19 yang baru, menurut Badan Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea (KDCA) pada hari Selasa (3 Ogos), ketika negara itu menghadapi gelombang jangkitan keempat di seluruh negara.

Setakat ini, kes Delta Plus telah dilaporkan berada di beberapa negara seperti Britain, Portugal dan India.

 

“Kes pertama (di Korea Selatan) dikenal pasti pada seorang lelaki berusia 40-an yang tidak mempunyai catatan perjalanan baru-baru ini,” kata KDCA kepada Reuters. Sumber penghantaran sedang disiasat.

 

Hasil ujian kepada 280 orang yang mempunyai kontak rapat dengan lelaki itu mendapati bahawa hanya anaknya yang positif, kata Park Young-joon, seorang pegawai KDCA.

 

Namun masih belum dijelaskan samada anak lelaki itu juga dijangkiti Delta Plus.

 

Kes kedua yang dikenalpasti pada seorang pengembara yang baru pulang dari Amerika Syarikat. Individu tersebut difahamkan sudah menerima dua dos suntikan vaksin jenis AstraZeneca sebelum perjalanan.

 

Analisis genetik terhadap 3.014 jangkitan minggu lalu mendapati 64 peratus daripadanya adalah varian Delta dan hasil data KDCA jelas menunjukkan, varian tersebut adalah tekanan dominan di Korea Selatan. 

 

Beberapa saintis mengatakan varian Delta Plus mungkin lebih mudah dijangkiti. Kajian sedang dijalankan di India dan global untuk menguji keberkesanan vaksin terhadap mutasi ini.

Kajian sedang dijalankan

Korea Selatan mencatat 1202 kes Covid-19 baharu pada Isnin dan jumlahnya meningkat menjadi  202, 203 jangkitan dengan 2104 jumlah kematian.

 

Negara itu pada Selasa mengatakan telah memberi 20 juta orang, atau 39 peratus penduduknya, sekurang-kurangnya satu dos vaksin, sementara 14.1 peratus telah divaksinasi sepenuhnya.

 

Korea Selatan mensasarkan pemberian imunisasi vaksin sekurang-kurangnya kepada 36 juta orang pada bulan September.

Post a Comment