Dilarang Bertanding Dalam Kategori Wanita, Sukan Renang Wujudkan Kategori Untuk Mak Nyah – Manis Madu
Dilarang Bertanding Dalam Kategori Wanita, Sukan Renang Wujudkan Kategori Untuk Mak Nyah (1)

Dilarang Bertanding Dalam Kategori Wanita, Sukan Renang Wujudkan Kategori Untuk Mak Nyah

Berenang merupakan aktiviti yang menyihatkan tubuh badan. Aktiviti ini juga menjadi sukan dan dipertandingkan di beberapa kejohanan peringkat antarbangasa.

Sukan Renang

download (1)

Baru-baru ini, sukan renang dikhabarkan akan mewujudkan kategori terbuka untuk membenarkan penyertaan atlet transgender sebagai sebahagian daripada polisi baharu.

 

Polisi itu juga akan melarang mereka daripada bertanding dalam kategori wanita.

 

“Saya tidak mahu ada mana-mana atlet diberitahu bahawa mereka tidak dibenarkan untuk bertanding di peringkat paling tinggi.

 

“Saya faham mengapa atlet transgender mahu bertanding dalam kategori jantina pilihan mereka tetapi kita perlu adil dan tidak boleh pilih kasih dalam isu ini.

Transgender

_104851353_gettyimages-

Secara umumnya, transgender adalah individu yang merasakan diri mereka dengan identiti jantina yang berbeza atau tidak sesuai dengan jenis kelamin biologi mereka yang ditetapkan ketika lahir ke dunia.

 

Pada waktu kita lahir, doktor akan menentukan jantina bayi berdasarkan kepada fizikal kelamin pada tubuh badan bayi yang mana sama ada wanita atau lelaki. Keputusan ini diberikan berdasarkan komponen biologi yang kita bawa, seperti alat kelamin, kromosom, dan hormon.

 

Sementara itu, individu yang merasakan diri mereka berbeza daripada jenis kelamin mereka, orang-orang inilah yang disebut sebagai transgender.

Fédération Internationale De Natation (FINA)

“Saya akan menubuhkan sebuah pasukan bertindak untuk mewujudkan kategori terbuka (untuk perenang transgender) dalam beberapa kejohanan terbesar kami. Kami akan menjadi persekutuan sukan pertama berbuat demikian,” demikian menurut Brent Nowicki, presiden badan pengurusan sukan renang antarabangsa (FINA).

 

Beliau berkata demikian selepas FINA memperkenalkan dasar inklusif yang kemudian diluluskan oleh anggota-anggota badan berkenaan.

 

Dasar baharu itu diterima secara berhati-hati oleh perenang Amerika Syarikat, Alex Walsh. selepas dia memenangi acara 200-meter medley malam kelmarin.

Amerika Syarikat

_104856708_mediaitem104856707 (1)

Di Amerika Syarikat, renang telah menjadi pusat perdebatan mengenai wanita transgender yang bersaing dengan wanita bersalin, kerana Lia Thomas telah menjadi muka kepada isu itu.

 

Thomas, pakar gaya bebas, bersaing untuk pasukan lelaki Universiti Pennsylvania dari 2017-19.

 

Selepas beralih dan menjalani terapi hormon yang diperlukan, dia berlumba dalam pasukan wanita musim ini.

 

Thomas menjadi atlet transgender pertama yang dikenali untuk memenangi gelaran kolej elit Amerika Syarikat apabila dia mengatasi pemenang pingat perak rampaian Olimpik Emma Weyant dalam 500m gaya bebas di Atlanta pada Mac.

Post a Comment