TRAVEL – Manis Madu
 

TRAVEL

Sedekad yang lalu, populasi pelarian global telah meningkat dua kali ganda dan mencecah lebih daripada 26 juta pelarian!

Rata-rata warganet bersimpati dengan apa yang terjadi kepada salah satu tempat tarikan pelancong di Thailand itu.

Tak ramai ibu bapa berani bawa anak-anak berjalan jauh kerana bimbang mereka tantrum dan pasti menjejaskan ‘mood’ ketika bercuti

Pengalaman ke hutan tidaklah seteruk mana dan bukanlah pilihan yang buruk sebenarnya!

Dalam senarai yang akan dirungkai ini, bukan saja tempat-tempat best yang akan korang tahu tapi juga makanan! So let’s go!

Berkat kesungguhan Zhang, pejabat pos Gurun Tengger telah diiktiraf sebagai salah satu daripada 700 pusat mel aktif di China

Bagaimanapun, sambutan terhadap ‘pendatang baru’ dalam industri ini tidak bercampur baur

Jom kita tengok taman tema yang wajib dikunjungi walaupun sekali seumur hidup.

Syarikat penerbangan itu secara rasmi dijenamakan semula sebagai Batik Air berkuat kuasa 28 April 2022.

Gangguan seperti penampakan entiti misteri, terdengar bunyi pelik atau terbau bauan tidak menyenangkan mungkin akan buatkan korang tak senang duduk!

Pameran MATTA 2022 menawarkan 10 tiket penerbangan meliputi destinasi menarik termasuk luar negara untuk dimenangi pemenang bertuah

Tempat-tempat yang disenaraikan memang cantik sangat sampai rasa nak lompat masuk dalam gambar!

Kampung yang satu ketika dulu suram dengan deretan rumah usang, kini berubah menjadi ceria selepas dicat dengan warna pelangi

Di Malaysia pun ada gunung-gunung tinggi yang popular dan menjadi buruan para pendaki dari seluruh dunia!

Tetapi pada lewat malam hari yang sama, dia menerima mesej daripada calon sama bertanya tentang permohonannya tadi

Keputusan itu dibuat berteraskan tiga perkara iaitu fakta terkini Covid-19, keperluan pembukaan sempadan di negara lain dan memberi keselesaan kepada

Wilayah pulau itu melaporkan sekitar 587 kes setiap hari pada minggu lalu, menurun 54 peratus daripada 1.284 kes sehari seminggu

Bandar Cotino itu dikendalikan oleh para pelakon di Disneyland dan meliputi kawasan lagun biru seluas 9.7 hektar

“Perkhidmatan ini akan membuka lembaran baru bagi perjalanan jarak pendek.” - Tan Sri Tony Fernandes

Bagaimanapun, nama Bangkok masih kekal sebagai sandaran rujukan.

Ia adalah seketul batu gergasi yang keadaannya seolah-seolah tergantung di udara pada ketinggian 984 meter

Boleh jadi di dalam hotel yang Maduners bakal menginap terdapat alat-alat tersembunyi atas niat tidak baik individu tak bertanggungjawab.

Kadang-kadang, bawa anak ke kedai makan pun kena jeling sebab kerenah anak-anak!

Kejadian yang mana pelanggan menerima ancaman daripada pihak hotel ini bukan pertama kali berlaku di Thailand

Pokok-pokok menghijau, air laut yang biru, udara yang segar dan bersih menjadi pilihan buat mereka yang cintakan alam semula jadi

Tak sangka rupanya Pulau Santorini terbentuk kerana letusan gunung berapi suatu ketika dahulu!

Beberapa wilayah di Sepanyol seperti Barcelona dan kepulauan Canary sudah pun melaksanakan undang-undang tersebut

Apa yang penting, rancanglah perjalanan percutian sebaiknya. Jangan sampai kegagalan merancang memusnahkan percutian indah korang!

Pekerja kafe akan menukar air setiap pagi dan malam sebelum kafe ditutup bagi menjaga kebersihan dan kesihatan ikan

Acara berprestij ini dilancarkan oleh Tourism Selangor untuk mendorong perubahan dan pemulihan dalam industri pelancongan dan menjamin kejayaan misi industri

Mesti kalau anda seorang wanita dan suka travel, benda pertama yang Maduners akan pertimbangkan mesti tentang keselamatan kan?

Dah nak masuk tahun 2022 dan kerajaan pun dah benarkan kita untuk melancong!

Projek itu dijalankan menerusi anak syarikat Shinki Bus iaitu Ribahs yang dalam bahasa Jepun bermakna 'kelahiran semula' dan 'bas semula’.

Untuk info tambahan, sempadan kedua-dua negara itu ditutup sejak 18 Mac 2020.

Walaupun sekarang ni negara kita dilanda wabak COVID-19, tapi jangan sesekali kita lupa untuk luangkan waktu dengan keluarga !

Jadual penerbangan ketika ini padat dengan rakyat Australia, penduduk tetap dan keluarga terdekat.

Melancong ke luar sudah pastinya menjadi idaman setiap orang.

Pelik-pelik nama daerah ini tapi tiada masalah selagi selamat untuk didiami

Pendapat berkenaan diperoleh melalui tinjauan pandangan yang dijalankan Suan Dusit Rajabhat University, atau Suan Dusit Poll.

Senarai beberapa hotel di ibu kota yang memiliki bathtub yang menarik. Memang tak jemu mata memandang!

Thailand Pass ialah sistem berasaskan web-based untuk pelancong yang memasuki negara tersebut.

Madu nak kongsikan lanjutan ‘pantang larang’ ketika berada di Jepun yang mungkin korang belum tahu

Keputusan itu dibuat selepas melihat perkembangan positif Projek Rintis Gelembung Pelancongan di Pulau Langkawi.

Proses penerimaan pelancong ke Bali sebaik sahaja ia dibuka akan ditapis dengan teliti.

Terdapat beberapa perkara yang wajib Maduners selesaikan terlebih dahulu untuk masuk ke Langkawi

Antara SOP ditetapkan untuk ke Langkawi adalah terhad kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksin Covid-19.

Sejak pembukaan semula, Phuket telah menyambut 26,400 pengunjung sepanjang dua bulan pertama, menjana pendapatan sebanyak 1.63 billion Baht.

Kebakaran hutan terbesar berlaku di pinggir kota, Baitulmuqaddis.

Ada segelintir pihak yang menimbulkan keraguan terhadap dan menyatakan bahawa syarikat itu pasti menggunakan layar hijau atau kesan khas untuk

New Zealand rancang untuk membuka kembali sempadan ekonomi.

Lapangan terbang Changi Singapura jatuh di kedudukan ketiga senarai lapangan terbang terbaik dunia.

Segelintir individu mempercayai bahawa warna gelap Laut Coca-Cola mempunyai manfaat kesihatan tersendiri.

Bila dah boleh melancong ke Thailand, kena hati-hati dengan jenis krim pelindung matahari yang hendak digunakan.

Siasatan polis mengesahkan runtuhan yang berlaku merupakan satu kemalangan.

Korea Selatan mencatat 1202 kes Covid-19 baharu pada Isnin dan jumlahnya meningkat menjadi 202, 203 jangkitan dengan 2104 jumlah

Penyebaran ini dipercayai berpunca oleh varian Delta yang menular dan telah melanda hampir 132 negara menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ramai yang menjangkakan virus tersebut akan menyebar ke seluruh pulau termasuk Phuket dan Koh Samui sedangkan ia baru sahaja dibuka.

Dalam beberapa bulan terakhir, mereka memperoleh sekitar 600 baht (US$ 19) sebulan kerana menampilkan iklan K-Pop pada kenderaan itu.

Peningkatan mendadak dalam bilangan pembaharuan MIP merupakan sebab tempoh sah pasport antarabangsa dilanjutkan sehingga dua tahun tanpa bayaran.

Kaki OOTD, kaki bergambar, memang rugi sangat kalau tak pergi ke tempat-tempat ini

Kalau tak nak percutian #Maduners bertukar tragedi, ikut tips keselamatan ini!

Apa yang menarik sangat dengan 7 negara ini sampai jadi negara yang paling kerap dilawati ketika perayaan Krismas?

Tak semestinya kalau tak travel tak boleh nak tahu destinasi paling best untuk dilawati waktu musim sejuk!

Dah penat dengan work from home dengan kesibukan bandar, jadi masa untuk Maduners explore keindahan Baling, Kedah.

Pernah tak korang lihat atau pergi ke restoran-restoran unik seperti di dasar laut atau dalam gua?

Jangan pandang remeh dengan pantang larang di negara Jerman, ada pantang larang yang melibatkan kes polis!

Pulau Babi Besar? Ada khinzir ke di pulau ini? Janji pemandangan cantik!

Maduners yang suka solo travel wajib tahu tips yang Madu nak kongsi ini!

We’re so used to seeing KLIA as a safe ground for airplanes to land. Let me scare you a bit,

I know for a fact that most of you guys miss the ability to travel everywhere in this whole wide

Agaknya ada ke yang berani pergi ke destinasi ini semua sebab kalau tak seram pun, mungkin ada bahayanya tersendiri!

Maduners inginkan percutian konsep baru dan rare? Alif boleh cadangkan untuk Maduners cuba glamping.

Mencari pulau dan pantai yang merupakan antara terindah di dunia? Mestilah semuanya di Malaysia!

Perlis Indera Kayangan, negeri paling kecil di Malaysia. Walaupun kecil, tapi jangan pandang rendah tau!

Maduners sukakan aktiviti lasak? Inilah tempat-tempat yang indah untuk mengembara di Malaysia!

Karya seni mural selalu dipandang rendah oleh rakyat, tapi sebenarnya ia merupakan daya tarikan yang sangat indah!

Bosan pada hujung minggu atau waktu cuti, tapi malas nak drive jauh? Selangor pun ada banyak hidden gems!

Tugu peringatan di Malaysia ini mempunyai identiti bersejarah tersendiri dan semestinya wajib Maduners lawati!

Seeking a fun, yet educational activity for traveling? Come and visit the most underrated museums in Malaysia!

Tahniah Madu ucapkan kepada mereka yang baru mendirikan mahligai bahagia bersama pasangan masing-masing.

Maduners yang suka travel luar negara, mungkin belum sampai masa untuk renew buku merah anda.

Here’s a list of things you SHOULD know when you travel to other countries.

Suka travel tapi dalam masa yang sama nak berjimat? Jom kita tengok tempat-tempat menarik di Melaka.

Sawasdee-khrap! Korang kena bersedia sebab untuk artikel #TravelBersamaMadu kali ini kita akan terbang ke Bangkok, Thailand!

A list of must-bring items, essential for girls when they travel alone.

Mesti Maduners tak sedang duduk lepas kerajaan umumkan yang Maduners dah boleh mula rentas negeri bermula 10 Jun 2020.

Banyak sebenarnya restoran yang best di Ipoh, Perak. Jom, kita tengok restoran yang popular dan menghidangkan makanan berpatutan untuk food-hunting.

Disebabkan sedang berlakunya pandemik Covid-19 di seluruh dunia, pelbagai masalah lain telah timbul.

Hebat benor pakaian yang direka khas untuk anak-anak kapal Air Asia! Agaknya siapa pereka di sebalik rekaan ini?

Antara berita menyedihkan sewaktu krisis Covid-19 ini adalah Istana Arundel masih ditutup yang mana menyebabkan pembatalan pesta bunga tulip 2020.

Konnichiwa Maduners!! Hello Kitty dari Japan sudah tiba di Johorlah!

Taman Tema yang menarik di Malaysia yang Maduners takkan menyesal pergi? Jom!

Yay! Cuti sekolah dah nak dekat! Jadi Madu akan tolong Maduners untuk pilih destinasi percutian yang sesuai sempena cuti sekolah

Kota Metropolitan yang indah dan cantik, itulah City Of New York. Dikenali sebagai New York City (NYC), kota ini menawarkan

Tenang dan indah, itulah yang akan anda rasa jika anda bercuti ke Koh Samui, Thailand. Pulau yang kedua terbesar di

Apabila kita memperkatakan percutian, Bali pasti tidak lari dari salah satu tempat percutian yang sering diperkatakan ataupun tempat yang selalu

Sedekad yang lalu, populasi pelarian global telah meningkat dua kali ganda dan mencecah lebih daripada 26 juta pelarian!

Rata-rata warganet bersimpati dengan apa yang terjadi kepada salah satu tempat tarikan pelancong di Thailand itu.

Tak ramai ibu bapa berani bawa anak-anak berjalan jauh kerana bimbang mereka tantrum dan pasti menjejaskan ‘mood’ ketika bercuti

Pengalaman ke hutan tidaklah seteruk mana dan bukanlah pilihan yang buruk sebenarnya!

Dalam senarai yang akan dirungkai ini, bukan saja tempat-tempat best yang akan korang tahu tapi juga makanan! So let’s go!

Berkat kesungguhan Zhang, pejabat pos Gurun Tengger telah diiktiraf sebagai salah satu daripada 700 pusat mel aktif di China

Bagaimanapun, sambutan terhadap ‘pendatang baru’ dalam industri ini tidak bercampur baur

Jom kita tengok taman tema yang wajib dikunjungi walaupun sekali seumur hidup.

Syarikat penerbangan itu secara rasmi dijenamakan semula sebagai Batik Air berkuat kuasa 28 April 2022.

Gangguan seperti penampakan entiti misteri, terdengar bunyi pelik atau terbau bauan tidak menyenangkan mungkin akan buatkan korang tak senang duduk!

Pameran MATTA 2022 menawarkan 10 tiket penerbangan meliputi destinasi menarik termasuk luar negara untuk dimenangi pemenang bertuah

Tempat-tempat yang disenaraikan memang cantik sangat sampai rasa nak lompat masuk dalam gambar!

Kampung yang satu ketika dulu suram dengan deretan rumah usang, kini berubah menjadi ceria selepas dicat dengan warna pelangi

Di Malaysia pun ada gunung-gunung tinggi yang popular dan menjadi buruan para pendaki dari seluruh dunia!

Tetapi pada lewat malam hari yang sama, dia menerima mesej daripada calon sama bertanya tentang permohonannya tadi

Keputusan itu dibuat berteraskan tiga perkara iaitu fakta terkini Covid-19, keperluan pembukaan sempadan di negara lain dan memberi keselesaan kepada

Wilayah pulau itu melaporkan sekitar 587 kes setiap hari pada minggu lalu, menurun 54 peratus daripada 1.284 kes sehari seminggu

Bandar Cotino itu dikendalikan oleh para pelakon di Disneyland dan meliputi kawasan lagun biru seluas 9.7 hektar

“Perkhidmatan ini akan membuka lembaran baru bagi perjalanan jarak pendek.” - Tan Sri Tony Fernandes

Bagaimanapun, nama Bangkok masih kekal sebagai sandaran rujukan.

Ia adalah seketul batu gergasi yang keadaannya seolah-seolah tergantung di udara pada ketinggian 984 meter

Boleh jadi di dalam hotel yang Maduners bakal menginap terdapat alat-alat tersembunyi atas niat tidak baik individu tak bertanggungjawab.

Kadang-kadang, bawa anak ke kedai makan pun kena jeling sebab kerenah anak-anak!

Kejadian yang mana pelanggan menerima ancaman daripada pihak hotel ini bukan pertama kali berlaku di Thailand

Pokok-pokok menghijau, air laut yang biru, udara yang segar dan bersih menjadi pilihan buat mereka yang cintakan alam semula jadi

Tak sangka rupanya Pulau Santorini terbentuk kerana letusan gunung berapi suatu ketika dahulu!

Beberapa wilayah di Sepanyol seperti Barcelona dan kepulauan Canary sudah pun melaksanakan undang-undang tersebut

Apa yang penting, rancanglah perjalanan percutian sebaiknya. Jangan sampai kegagalan merancang memusnahkan percutian indah korang!

Pekerja kafe akan menukar air setiap pagi dan malam sebelum kafe ditutup bagi menjaga kebersihan dan kesihatan ikan

Acara berprestij ini dilancarkan oleh Tourism Selangor untuk mendorong perubahan dan pemulihan dalam industri pelancongan dan menjamin kejayaan misi industri

Mesti kalau anda seorang wanita dan suka travel, benda pertama yang Maduners akan pertimbangkan mesti tentang keselamatan kan?

Dah nak masuk tahun 2022 dan kerajaan pun dah benarkan kita untuk melancong!

Projek itu dijalankan menerusi anak syarikat Shinki Bus iaitu Ribahs yang dalam bahasa Jepun bermakna 'kelahiran semula' dan 'bas semula’.

Untuk info tambahan, sempadan kedua-dua negara itu ditutup sejak 18 Mac 2020.

Walaupun sekarang ni negara kita dilanda wabak COVID-19, tapi jangan sesekali kita lupa untuk luangkan waktu dengan keluarga !

Jadual penerbangan ketika ini padat dengan rakyat Australia, penduduk tetap dan keluarga terdekat.

Melancong ke luar sudah pastinya menjadi idaman setiap orang.

Pelik-pelik nama daerah ini tapi tiada masalah selagi selamat untuk didiami

Pendapat berkenaan diperoleh melalui tinjauan pandangan yang dijalankan Suan Dusit Rajabhat University, atau Suan Dusit Poll.

Senarai beberapa hotel di ibu kota yang memiliki bathtub yang menarik. Memang tak jemu mata memandang!

Thailand Pass ialah sistem berasaskan web-based untuk pelancong yang memasuki negara tersebut.

Madu nak kongsikan lanjutan ‘pantang larang’ ketika berada di Jepun yang mungkin korang belum tahu

Keputusan itu dibuat selepas melihat perkembangan positif Projek Rintis Gelembung Pelancongan di Pulau Langkawi.

Proses penerimaan pelancong ke Bali sebaik sahaja ia dibuka akan ditapis dengan teliti.

Terdapat beberapa perkara yang wajib Maduners selesaikan terlebih dahulu untuk masuk ke Langkawi

Antara SOP ditetapkan untuk ke Langkawi adalah terhad kepada individu yang melengkapkan dua dos vaksin Covid-19.

Sejak pembukaan semula, Phuket telah menyambut 26,400 pengunjung sepanjang dua bulan pertama, menjana pendapatan sebanyak 1.63 billion Baht.

Kebakaran hutan terbesar berlaku di pinggir kota, Baitulmuqaddis.

Ada segelintir pihak yang menimbulkan keraguan terhadap dan menyatakan bahawa syarikat itu pasti menggunakan layar hijau atau kesan khas untuk

New Zealand rancang untuk membuka kembali sempadan ekonomi.

Lapangan terbang Changi Singapura jatuh di kedudukan ketiga senarai lapangan terbang terbaik dunia.

Segelintir individu mempercayai bahawa warna gelap Laut Coca-Cola mempunyai manfaat kesihatan tersendiri.

Bila dah boleh melancong ke Thailand, kena hati-hati dengan jenis krim pelindung matahari yang hendak digunakan.

Siasatan polis mengesahkan runtuhan yang berlaku merupakan satu kemalangan.

Korea Selatan mencatat 1202 kes Covid-19 baharu pada Isnin dan jumlahnya meningkat menjadi 202, 203 jangkitan dengan 2104 jumlah

Penyebaran ini dipercayai berpunca oleh varian Delta yang menular dan telah melanda hampir 132 negara menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ramai yang menjangkakan virus tersebut akan menyebar ke seluruh pulau termasuk Phuket dan Koh Samui sedangkan ia baru sahaja dibuka.

Dalam beberapa bulan terakhir, mereka memperoleh sekitar 600 baht (US$ 19) sebulan kerana menampilkan iklan K-Pop pada kenderaan itu.

Peningkatan mendadak dalam bilangan pembaharuan MIP merupakan sebab tempoh sah pasport antarabangsa dilanjutkan sehingga dua tahun tanpa bayaran.

Kaki OOTD, kaki bergambar, memang rugi sangat kalau tak pergi ke tempat-tempat ini

Kalau tak nak percutian #Maduners bertukar tragedi, ikut tips keselamatan ini!

Apa yang menarik sangat dengan 7 negara ini sampai jadi negara yang paling kerap dilawati ketika perayaan Krismas?

Tak semestinya kalau tak travel tak boleh nak tahu destinasi paling best untuk dilawati waktu musim sejuk!

Dah penat dengan work from home dengan kesibukan bandar, jadi masa untuk Maduners explore keindahan Baling, Kedah.

Pernah tak korang lihat atau pergi ke restoran-restoran unik seperti di dasar laut atau dalam gua?

Jangan pandang remeh dengan pantang larang di negara Jerman, ada pantang larang yang melibatkan kes polis!

Pulau Babi Besar? Ada khinzir ke di pulau ini? Janji pemandangan cantik!

Maduners yang suka solo travel wajib tahu tips yang Madu nak kongsi ini!

We’re so used to seeing KLIA as a safe ground for airplanes to land. Let me scare you a bit,

I know for a fact that most of you guys miss the ability to travel everywhere in this whole wide

Agaknya ada ke yang berani pergi ke destinasi ini semua sebab kalau tak seram pun, mungkin ada bahayanya tersendiri!

Maduners inginkan percutian konsep baru dan rare? Alif boleh cadangkan untuk Maduners cuba glamping.

Mencari pulau dan pantai yang merupakan antara terindah di dunia? Mestilah semuanya di Malaysia!

Perlis Indera Kayangan, negeri paling kecil di Malaysia. Walaupun kecil, tapi jangan pandang rendah tau!

Maduners sukakan aktiviti lasak? Inilah tempat-tempat yang indah untuk mengembara di Malaysia!

Karya seni mural selalu dipandang rendah oleh rakyat, tapi sebenarnya ia merupakan daya tarikan yang sangat indah!

Bosan pada hujung minggu atau waktu cuti, tapi malas nak drive jauh? Selangor pun ada banyak hidden gems!

Tugu peringatan di Malaysia ini mempunyai identiti bersejarah tersendiri dan semestinya wajib Maduners lawati!

Seeking a fun, yet educational activity for traveling? Come and visit the most underrated museums in Malaysia!

Tahniah Madu ucapkan kepada mereka yang baru mendirikan mahligai bahagia bersama pasangan masing-masing.

Maduners yang suka travel luar negara, mungkin belum sampai masa untuk renew buku merah anda.

Here’s a list of things you SHOULD know when you travel to other countries.

Suka travel tapi dalam masa yang sama nak berjimat? Jom kita tengok tempat-tempat menarik di Melaka.

Sawasdee-khrap! Korang kena bersedia sebab untuk artikel #TravelBersamaMadu kali ini kita akan terbang ke Bangkok, Thailand!

A list of must-bring items, essential for girls when they travel alone.

Mesti Maduners tak sedang duduk lepas kerajaan umumkan yang Maduners dah boleh mula rentas negeri bermula 10 Jun 2020.

Banyak sebenarnya restoran yang best di Ipoh, Perak. Jom, kita tengok restoran yang popular dan menghidangkan makanan berpatutan untuk food-hunting.

Disebabkan sedang berlakunya pandemik Covid-19 di seluruh dunia, pelbagai masalah lain telah timbul.

Hebat benor pakaian yang direka khas untuk anak-anak kapal Air Asia! Agaknya siapa pereka di sebalik rekaan ini?

Antara berita menyedihkan sewaktu krisis Covid-19 ini adalah Istana Arundel masih ditutup yang mana menyebabkan pembatalan pesta bunga tulip 2020.

Konnichiwa Maduners!! Hello Kitty dari Japan sudah tiba di Johorlah!

Taman Tema yang menarik di Malaysia yang Maduners takkan menyesal pergi? Jom!

Yay! Cuti sekolah dah nak dekat! Jadi Madu akan tolong Maduners untuk pilih destinasi percutian yang sesuai sempena cuti sekolah

Kota Metropolitan yang indah dan cantik, itulah City Of New York. Dikenali sebagai New York City (NYC), kota ini menawarkan

Tenang dan indah, itulah yang akan anda rasa jika anda bercuti ke Koh Samui, Thailand. Pulau yang kedua terbesar di

Apabila kita memperkatakan percutian, Bali pasti tidak lari dari salah satu tempat percutian yang sering diperkatakan ataupun tempat yang selalu