MAKAN – Manis Madu
 

MAKAN

Bila bercerita pasal peti sejuk, tanyalah siapa-siapa pun mesti ada satu di rumah!

Rasa roti ini manis-manis, berlemak gitchewww! Memang sesuai sangat untuk sarapan atau hidangan minum petang

Rasanya yang manis, lembut, berlemak, gebu di samping mengekalkan rasa durian sebenar, memang umphh!

“Jika anda perasan, selepas makan makanan bergoreng (yang menggunakan minyak masak berulang), tekak akan berasa perit dan pedih”

Di awal kehamilan terdapat beberapa buah yang sebaiknya dielakkan oleh ibu-ibu

Mulai 16 Jun hingga 6 Julai 2022, Munchy’s bekerjasama dengan perkhidmatan e-hailing AirAsia Ride untuk menyebarkan kegembiraan Munchy’s Crackers Plus

Menariknya, di ruangan komen ternyata ramai yang tidak mengetahui hidangan yang dikongsikan

Bercuti ke Jepun untuk rasa makanan Jepun? Tak perlulah sebab Maduners sekarang boleh serbu Marrybrown untuk rasa menu oishii baharu

Sayur atau daun mudah menjadi layu, berair dan tak segar. Nak guna untuk masakan pun rasa tak best!

Lelaki itu turut menggunakan lesung batu untuk menumbuk bahan-bahan masakan

Kalau Maduners penggemar kentang goreng, korang wajib cuba buat resipi kentang goreng homemade yang Anis nak kongsikan ini.

Tawaran promosi dan ganjaran menarik daripada The Chicken Rice Shop sempena ulang tahun ke-22!

Resipi ini sangat mudah, tak guna banyak bahan, ringkas cara penyediaannya dan yang pasti nampak menyelerakan

Maduners tercari-cari resipi sotong yang sedap? Ya, korang berada di tempat yang tepat!

“Bagi membakar nuget ayam ini, kami terpaksa membina sejenis peralatan memasak khas,” - DiGiovanni

Proses mencungkil ‘kasut’ pada kaki lembu tidaklah terlalu sukar kerana bahagian tersebut sudah hangus dan mudah dikeluarkan

Puding Coklat ini kalau makan time sejuk-sejuk memang layan bestie! Jom belajar cara-cara nak buat.

Mereka akan menambah sayur kubis dalam beberapa produk gara-gara tanaman salad di seluruh negara telah musnah akibat banjir

Melihat di ruangan komen ramai juga yang ‘bitter’ dengan perkongsian tersebut.

Kebiasaannya, bubur atau nasi lembik akan menjadi pilihan kerana mudah disediakan dan boleh diperasakan dengan pelbagai perisa

Apa-apa pun hati-hati dalam mencuba makanan atau resepi baru yang pelik, jangan sakit perut sudah! Selamat mencuba!

Sebenarnya banyak lagi jenis roti di dunia ini dan mungkin ada jenis roti yang anda tak pernah dengar langsung.

Kalau Maduners berkunjung ke Kelantan, jangan takut cuba makan etok okay! Jangan lupa untuk bawa 5 supik etok untuk belajar

Ada pelbagai jenis pisau tetapi dalam senarai ini ada beberapa jenis pisau yang popular digunakan untuk kegunaan di dapur.

Anak-anak cenderung untuk tak menjamah sedikit pun makanan, susu pun reject! Jadi, nak bagi makan apa?

Maduners tahu tak yang air Coke juga boleh dimasukkan dalam masakan? Biar betul!

Tips untuk memasak udang, jangan masak terlalu lama kerana tekstur udang akan menjadi keras dan liat jika overcooked

Perisa karamel masin ini menjadi kegilaan kebanyakan rakyat Malaysia akhir-akhir ini.

Jom kita selongkar beberapa perisa aiskrim yang pelik yang wujud di seluruh dunia.

Sekurang-kurangnya 2 papan pemotong di rumah adalah untuk elak pencemaran bersilang.

Banyak lagi pilihan snek yang ada dan tidak semestinya sepanjang masa perlu makan snek yang sihat.

Sekali sekala kalau Maduners nak merasai pengalaman high-tea ala Inggeris, tiga kafe ini memang patut masuk dalam list korang

Madu pasti ramai yang kat sini memang kaki travel and kaki makan kan?

Tapi Syaz tahu ramai diluar sana memang minat dengan sos karamel ataupun perisa karamel!

Bila sebut tentang ketupat palas, ada pula dua versi balutan dikenali sebagai ‘ketupat jantan’ dan ‘ketupat betina’

Tak ada menu untuk sahur bukan alasan untuk korang skip sahur ya!

Seorang lelaki berkongsi cara-cara mengupas telur rebus dengan cara yang mudah dan hasilnya tak mengecewakan

Individu itu merasakan bahawa pihak hotel hanya ingin mengaut untung dan tidak mempedulikan SOP dan keselesaan pengunjung.

Pakej yang ditawarkan sangat berpatutan yang mana untuk dewasa hanya RM29.90 per pax dan RM14.90 per pax untuk kanak-kanak

Rupa-rupanya, meletakkan perasa seperti garam, gula, kicap atau sos dalam makanan bayi adalah tidak dibenarkan sama sekali. Red flag!

Ayam masak kicap adalah menu kegemaran ramai terutama buat mereka yang tak suka makanan pedas

Kecewa dengan hidangan itu, ibu kepada gadis itu telah memberikan rangka ayam goreng tersebut kepada kucing dan anjing sahaja

Memasak adalah aktiviti paling mudah dan menyeronokkan untuk dilakukan bersama anak-anak

Bukan apa, sayang nasi yang dimasak tapi mudah basi akhirnya buang begitu sahaja

Untuk Maduners yang nak menu cepat dan sihat, boleh cuba resipi ini tapi kalau nak mewahkan resipi ini pun boleh

Ahaaa, bercakap tentang coklat, Madu ada satu snack terbaik untuk korang cuba!

Rasa dia sangat sedap, creamy dan sesuai dijadikan snek dan kudapan keluarga!

Walaupun sayur-sayuran adalah sihat, tak bermakna korang boleh mengambilnya secara berlebihan!

Maduners tahu tak roselle sebenarnya mengandungi banyak khasiat dan manfaat untuk kesihatan dan juga kecantikan!

Di pagi raya, kalau dapat rendang cecah dengan ketupat atau lemang, memang satu kebahagiaan!

Hari ini Madu akan kongsikan beberapa resipi makanan Libya terkenal untuk Maduners!

Masakan ini juga merupakan antara masakan paling mudah disediakan dan sangat sesuai untuk yang baru nak belajar masak.

Masakan ini tidaklah terlalu rumit tetapi harus bijak seimbangkan setiap bahan agar rasanya tidak ‘over power’

Pelanggan restoran makanan segera McDonald’s di Jepun dihadkan membeli kentang goreng bersaiz kecil sehingga bulan depan

Dalam video berkenaan, gadis itu dengan bersahaja dilihat memakan ayam yang masih mentah dan masih kemerah-merahan!

Resipi ini simple dan tak perlukan banyak bahan tapi dijamin sedap!

Menurut para peniaga, penggunaan paku tidak menjadi masalah besar kerana ia digunakan pada bahagian luar pembungkusan dan bukan di dalam

Ingat, meskipun nak hadkan pengambilan karbohidrat tetapi badan kita masih memerlukan karbohidrat tau!

Boleh buat aiskrim mewah tanpa mixer atau ice cream maker dengan hanya 4 bahan. Senang sangat!

Bosou Sada merupakan sejenis jeruk ikan sungai. Jom kita belajar cara-cara penyediaan dan cara makan Bosou Sada!

Menurut rang undang-undang itu, udang kara dan ketam tidak boleh direbus hidup-hidup dan menyertakan amalan pengangkutan dan mematikan terbaik untuk

Wah, dahsyat ya harga-harga makanan termahal di Malaysia ini! Memang kalah ikan siakap di Langkawi.

Terdapat individu tidak bertanggungjawab telah screenshot IG story itu sebelum menularkannya tanpa kebenaran

Semoga perkongsian ini dapat membantu supaya lebih berhati-hati menggunakan ketuhar gelombang mikro!

Apa yang mengejutkan, penyedut minuman itu dijadikan pasta manakala aiskrim McDonald’s pula menjadi bahan untuk kuah carbonara.

Makanan pedas menyumbang kepada faktor yang menyebabkan gastroesophageal reflux disease (GERD) iaitu keadaan asid melimpah ke esophagus, pedih ulu hati

Jumlah keseluruhan bil yang dimuat naik pelanggan terbabit termasuk hidangan makanan dan minuman lain adalah RM1,759.50 untuk tujuh orang makan.

Rasanya yang enak hasil gabungan aroma kopi, manisan gula serta rasa berlemak butter ditambah pula dengan kelembutan doh roti sangat

Coklat juga ternyata memiliki pelbagai khasiat seperti mengurangkan risiko jantung dan mengurangkan stress/tekanan.

Alang-alang dah boleh merentas negeri, boleh food hunting di sana!

Resipi-resipi ini bukan sahaja sesuai dimakan ketika sarapan tetapi boleh juga dijadikan hidangan ketika makan tengahari atau makan malam.

Bahagian lidah lembu tidak terlalu digemari oleh sebahagian individu tapi boleh cuba resipi-resipi ini mungkin korang akan jadi penggemarnya nanti

Pelbagai inovasi telah dibuat menggunakan resipi Onde-onde, resipi yang satu ini lain macam!

Ting! Madu nak kongsikan resepi yang selalu kita dengar macam susah dan rumit proses penyediaannya tetapi sebenarnya sangat mudah dan

Senang rupanya resipi ini, ala-ala Dalgona. Maduners boleh cuba di rumah!

Patutlah ramai pelanggan dia, semua dah jadi ketagih dengan mi sup yang diletakkan serbuk kaskas.

Perkongsian daripada seorang wanita di TikTok mungkin akan membantu Maduners siang siput sedut dengan lebih cepat dan mudah!

Menarik juga tip dan tutorial yang pemuda ini kongsikan. Patut cuba!

Pelbagai reaksi warganet tentang fenomena ini, ada yang suka tidak kurang juga ada yang mempertikaikan resipi tersebut.

“Ada sesetengah kedai, dia tak faham. Kita minta pedas tapi bukan cili banyak macam ni!”

Lepas ini tak perlu risau masalah pembaziran kerana fries kejung kebiasaannya akan dibuang begitu sahaja.

Maduners jangan lupa cuba resipi ini di rumah. Confirm jadi!

Resipi berasaskan cornflakes tapi versi makanan yang berat sikit.

Sekarang macam-macam jenis video ada di media sosial, jangan terkejut pula, kali ini siap ada restoran khas hanya untuk semut!

Bila bercerita pasal peti sejuk, tanyalah siapa-siapa pun mesti ada satu di rumah!

Rasa roti ini manis-manis, berlemak gitchewww! Memang sesuai sangat untuk sarapan atau hidangan minum petang

Rasanya yang manis, lembut, berlemak, gebu di samping mengekalkan rasa durian sebenar, memang umphh!

“Jika anda perasan, selepas makan makanan bergoreng (yang menggunakan minyak masak berulang), tekak akan berasa perit dan pedih”

Di awal kehamilan terdapat beberapa buah yang sebaiknya dielakkan oleh ibu-ibu

Mulai 16 Jun hingga 6 Julai 2022, Munchy’s bekerjasama dengan perkhidmatan e-hailing AirAsia Ride untuk menyebarkan kegembiraan Munchy’s Crackers Plus

Menariknya, di ruangan komen ternyata ramai yang tidak mengetahui hidangan yang dikongsikan

Bercuti ke Jepun untuk rasa makanan Jepun? Tak perlulah sebab Maduners sekarang boleh serbu Marrybrown untuk rasa menu oishii baharu

Sayur atau daun mudah menjadi layu, berair dan tak segar. Nak guna untuk masakan pun rasa tak best!

Lelaki itu turut menggunakan lesung batu untuk menumbuk bahan-bahan masakan

Kalau Maduners penggemar kentang goreng, korang wajib cuba buat resipi kentang goreng homemade yang Anis nak kongsikan ini.

Tawaran promosi dan ganjaran menarik daripada The Chicken Rice Shop sempena ulang tahun ke-22!

Resipi ini sangat mudah, tak guna banyak bahan, ringkas cara penyediaannya dan yang pasti nampak menyelerakan

Maduners tercari-cari resipi sotong yang sedap? Ya, korang berada di tempat yang tepat!

“Bagi membakar nuget ayam ini, kami terpaksa membina sejenis peralatan memasak khas,” - DiGiovanni

Proses mencungkil ‘kasut’ pada kaki lembu tidaklah terlalu sukar kerana bahagian tersebut sudah hangus dan mudah dikeluarkan

Puding Coklat ini kalau makan time sejuk-sejuk memang layan bestie! Jom belajar cara-cara nak buat.

Mereka akan menambah sayur kubis dalam beberapa produk gara-gara tanaman salad di seluruh negara telah musnah akibat banjir

Melihat di ruangan komen ramai juga yang ‘bitter’ dengan perkongsian tersebut.

Kebiasaannya, bubur atau nasi lembik akan menjadi pilihan kerana mudah disediakan dan boleh diperasakan dengan pelbagai perisa

Apa-apa pun hati-hati dalam mencuba makanan atau resepi baru yang pelik, jangan sakit perut sudah! Selamat mencuba!

Sebenarnya banyak lagi jenis roti di dunia ini dan mungkin ada jenis roti yang anda tak pernah dengar langsung.

Kalau Maduners berkunjung ke Kelantan, jangan takut cuba makan etok okay! Jangan lupa untuk bawa 5 supik etok untuk belajar

Ada pelbagai jenis pisau tetapi dalam senarai ini ada beberapa jenis pisau yang popular digunakan untuk kegunaan di dapur.

Anak-anak cenderung untuk tak menjamah sedikit pun makanan, susu pun reject! Jadi, nak bagi makan apa?

Maduners tahu tak yang air Coke juga boleh dimasukkan dalam masakan? Biar betul!

Tips untuk memasak udang, jangan masak terlalu lama kerana tekstur udang akan menjadi keras dan liat jika overcooked

Perisa karamel masin ini menjadi kegilaan kebanyakan rakyat Malaysia akhir-akhir ini.

Jom kita selongkar beberapa perisa aiskrim yang pelik yang wujud di seluruh dunia.

Sekurang-kurangnya 2 papan pemotong di rumah adalah untuk elak pencemaran bersilang.

Banyak lagi pilihan snek yang ada dan tidak semestinya sepanjang masa perlu makan snek yang sihat.

Sekali sekala kalau Maduners nak merasai pengalaman high-tea ala Inggeris, tiga kafe ini memang patut masuk dalam list korang

Madu pasti ramai yang kat sini memang kaki travel and kaki makan kan?

Tapi Syaz tahu ramai diluar sana memang minat dengan sos karamel ataupun perisa karamel!

Bila sebut tentang ketupat palas, ada pula dua versi balutan dikenali sebagai ‘ketupat jantan’ dan ‘ketupat betina’

Tak ada menu untuk sahur bukan alasan untuk korang skip sahur ya!

Seorang lelaki berkongsi cara-cara mengupas telur rebus dengan cara yang mudah dan hasilnya tak mengecewakan

Individu itu merasakan bahawa pihak hotel hanya ingin mengaut untung dan tidak mempedulikan SOP dan keselesaan pengunjung.

Pakej yang ditawarkan sangat berpatutan yang mana untuk dewasa hanya RM29.90 per pax dan RM14.90 per pax untuk kanak-kanak

Rupa-rupanya, meletakkan perasa seperti garam, gula, kicap atau sos dalam makanan bayi adalah tidak dibenarkan sama sekali. Red flag!

Ayam masak kicap adalah menu kegemaran ramai terutama buat mereka yang tak suka makanan pedas

Kecewa dengan hidangan itu, ibu kepada gadis itu telah memberikan rangka ayam goreng tersebut kepada kucing dan anjing sahaja

Memasak adalah aktiviti paling mudah dan menyeronokkan untuk dilakukan bersama anak-anak

Bukan apa, sayang nasi yang dimasak tapi mudah basi akhirnya buang begitu sahaja

Untuk Maduners yang nak menu cepat dan sihat, boleh cuba resipi ini tapi kalau nak mewahkan resipi ini pun boleh

Ahaaa, bercakap tentang coklat, Madu ada satu snack terbaik untuk korang cuba!

Rasa dia sangat sedap, creamy dan sesuai dijadikan snek dan kudapan keluarga!

Walaupun sayur-sayuran adalah sihat, tak bermakna korang boleh mengambilnya secara berlebihan!

Maduners tahu tak roselle sebenarnya mengandungi banyak khasiat dan manfaat untuk kesihatan dan juga kecantikan!

Di pagi raya, kalau dapat rendang cecah dengan ketupat atau lemang, memang satu kebahagiaan!

Hari ini Madu akan kongsikan beberapa resipi makanan Libya terkenal untuk Maduners!

Masakan ini juga merupakan antara masakan paling mudah disediakan dan sangat sesuai untuk yang baru nak belajar masak.

Masakan ini tidaklah terlalu rumit tetapi harus bijak seimbangkan setiap bahan agar rasanya tidak ‘over power’

Pelanggan restoran makanan segera McDonald’s di Jepun dihadkan membeli kentang goreng bersaiz kecil sehingga bulan depan

Dalam video berkenaan, gadis itu dengan bersahaja dilihat memakan ayam yang masih mentah dan masih kemerah-merahan!

Resipi ini simple dan tak perlukan banyak bahan tapi dijamin sedap!

Menurut para peniaga, penggunaan paku tidak menjadi masalah besar kerana ia digunakan pada bahagian luar pembungkusan dan bukan di dalam

Ingat, meskipun nak hadkan pengambilan karbohidrat tetapi badan kita masih memerlukan karbohidrat tau!

Boleh buat aiskrim mewah tanpa mixer atau ice cream maker dengan hanya 4 bahan. Senang sangat!

Bosou Sada merupakan sejenis jeruk ikan sungai. Jom kita belajar cara-cara penyediaan dan cara makan Bosou Sada!

Menurut rang undang-undang itu, udang kara dan ketam tidak boleh direbus hidup-hidup dan menyertakan amalan pengangkutan dan mematikan terbaik untuk

Wah, dahsyat ya harga-harga makanan termahal di Malaysia ini! Memang kalah ikan siakap di Langkawi.

Terdapat individu tidak bertanggungjawab telah screenshot IG story itu sebelum menularkannya tanpa kebenaran

Semoga perkongsian ini dapat membantu supaya lebih berhati-hati menggunakan ketuhar gelombang mikro!

Apa yang mengejutkan, penyedut minuman itu dijadikan pasta manakala aiskrim McDonald’s pula menjadi bahan untuk kuah carbonara.

Makanan pedas menyumbang kepada faktor yang menyebabkan gastroesophageal reflux disease (GERD) iaitu keadaan asid melimpah ke esophagus, pedih ulu hati

Jumlah keseluruhan bil yang dimuat naik pelanggan terbabit termasuk hidangan makanan dan minuman lain adalah RM1,759.50 untuk tujuh orang makan.

Rasanya yang enak hasil gabungan aroma kopi, manisan gula serta rasa berlemak butter ditambah pula dengan kelembutan doh roti sangat

Coklat juga ternyata memiliki pelbagai khasiat seperti mengurangkan risiko jantung dan mengurangkan stress/tekanan.

Alang-alang dah boleh merentas negeri, boleh food hunting di sana!

Resipi-resipi ini bukan sahaja sesuai dimakan ketika sarapan tetapi boleh juga dijadikan hidangan ketika makan tengahari atau makan malam.

Bahagian lidah lembu tidak terlalu digemari oleh sebahagian individu tapi boleh cuba resipi-resipi ini mungkin korang akan jadi penggemarnya nanti

Pelbagai inovasi telah dibuat menggunakan resipi Onde-onde, resipi yang satu ini lain macam!

Ting! Madu nak kongsikan resepi yang selalu kita dengar macam susah dan rumit proses penyediaannya tetapi sebenarnya sangat mudah dan

Senang rupanya resipi ini, ala-ala Dalgona. Maduners boleh cuba di rumah!

Patutlah ramai pelanggan dia, semua dah jadi ketagih dengan mi sup yang diletakkan serbuk kaskas.

Perkongsian daripada seorang wanita di TikTok mungkin akan membantu Maduners siang siput sedut dengan lebih cepat dan mudah!

Menarik juga tip dan tutorial yang pemuda ini kongsikan. Patut cuba!

Pelbagai reaksi warganet tentang fenomena ini, ada yang suka tidak kurang juga ada yang mempertikaikan resipi tersebut.

“Ada sesetengah kedai, dia tak faham. Kita minta pedas tapi bukan cili banyak macam ni!”

Lepas ini tak perlu risau masalah pembaziran kerana fries kejung kebiasaannya akan dibuang begitu sahaja.

Maduners jangan lupa cuba resipi ini di rumah. Confirm jadi!

Resipi berasaskan cornflakes tapi versi makanan yang berat sikit.

Sekarang macam-macam jenis video ada di media sosial, jangan terkejut pula, kali ini siap ada restoran khas hanya untuk semut!