MAKAN – Manis Madu
 

MAKAN

Tips untuk memasak udang, jangan masak terlalu lama kerana tekstur udang akan menjadi keras dan liat jika overcooked

Perisa karamel masin ini menjadi kegilaan kebanyakan rakyat Malaysia akhir-akhir ini.

Jom kita selongkar beberapa perisa aiskrim yang pelik yang wujud di seluruh dunia.

Sekurang-kurangnya 2 papan pemotong di rumah adalah untuk elak pencemaran bersilang.

Banyak lagi pilihan snek yang ada dan tidak semestinya sepanjang masa perlu makan snek yang sihat.

Sekali sekala kalau Maduners nak merasai pengalaman high-tea ala Inggeris, tiga kafe ini memang patut masuk dalam list korang

Madu pasti ramai yang kat sini memang kaki travel and kaki makan kan?

Tapi Syaz tahu ramai diluar sana memang minat dengan sos karamel ataupun perisa karamel!

Bila sebut tentang ketupat palas, ada pula dua versi balutan dikenali sebagai ‘ketupat jantan’ dan ‘ketupat betina’

Tak ada menu untuk sahur bukan alasan untuk korang skip sahur ya!

Seorang lelaki berkongsi cara-cara mengupas telur rebus dengan cara yang mudah dan hasilnya tak mengecewakan

Individu itu merasakan bahawa pihak hotel hanya ingin mengaut untung dan tidak mempedulikan SOP dan keselesaan pengunjung.

Pakej yang ditawarkan sangat berpatutan yang mana untuk dewasa hanya RM29.90 per pax dan RM14.90 per pax untuk kanak-kanak

Rupa-rupanya, meletakkan perasa seperti garam, gula, kicap atau sos dalam makanan bayi adalah tidak dibenarkan sama sekali. Red flag!

Ayam masak kicap adalah menu kegemaran ramai terutama buat mereka yang tak suka makanan pedas

Kecewa dengan hidangan itu, ibu kepada gadis itu telah memberikan rangka ayam goreng tersebut kepada kucing dan anjing sahaja

Memasak adalah aktiviti paling mudah dan menyeronokkan untuk dilakukan bersama anak-anak

Bukan apa, sayang nasi yang dimasak tapi mudah basi akhirnya buang begitu sahaja

Untuk Maduners yang nak menu cepat dan sihat, boleh cuba resipi ini tapi kalau nak mewahkan resipi ini pun boleh

Ahaaa, bercakap tentang coklat, Madu ada satu snack terbaik untuk korang cuba!

Rasa dia sangat sedap, creamy dan sesuai dijadikan snek dan kudapan keluarga!

Walaupun sayur-sayuran adalah sihat, tak bermakna korang boleh mengambilnya secara berlebihan!

Maduners tahu tak roselle sebenarnya mengandungi banyak khasiat dan manfaat untuk kesihatan dan juga kecantikan!

Di pagi raya, kalau dapat rendang cecah dengan ketupat atau lemang, memang satu kebahagiaan!

Hari ini Madu akan kongsikan beberapa resipi makanan Libya terkenal untuk Maduners!

Masakan ini juga merupakan antara masakan paling mudah disediakan dan sangat sesuai untuk yang baru nak belajar masak

Masakan ini tidaklah terlalu rumit tetapi harus bijak seimbangkan setiap bahan agar rasanya tidak ‘over power’

Pelanggan restoran makanan segera McDonald’s di Jepun dihadkan membeli kentang goreng bersaiz kecil sehingga bulan depan

Dalam video berkenaan, gadis itu dengan bersahaja dilihat memakan ayam yang masih mentah dan masih kemerah-merahan!

Resipi ini simple dan tak perlukan banyak bahan tapi dijamin sedap!

Menurut para peniaga, penggunaan paku tidak menjadi masalah besar kerana ia digunakan pada bahagian luar pembungkusan dan bukan di dalam

Ingat, meskipun nak hadkan pengambilan karbohidrat tetapi badan kita masih memerlukan karbohidrat tau!

Boleh buat aiskrim mewah tanpa mixer atau ice cream maker dengan hanya 4 bahan. Senang sangat!

Bosou Sada merupakan sejenis jeruk ikan sungai. Jom kita belajar cara-cara penyediaan dan cara makan Bosou Sada!

Menurut rang undang-undang itu, udang kara dan ketam tidak boleh direbus hidup-hidup dan menyertakan amalan pengangkutan dan mematikan terbaik untuk

Wah, dahsyat ya harga-harga makanan termahal di Malaysia ini! Memang kalah ikan siakap di Langkawi.

Terdapat individu tidak bertanggungjawab telah screenshot IG story itu sebelum menularkannya tanpa kebenaran

Semoga perkongsian ini dapat membantu supaya lebih berhati-hati menggunakan ketuhar gelombang mikro!

Apa yang mengejutkan, penyedut minuman itu dijadikan pasta manakala aiskrim McDonald’s pula menjadi bahan untuk kuah carbonara.

Makanan pedas menyumbang kepada faktor yang menyebabkan gastroesophageal reflux disease (GERD) iaitu keadaan asid melimpah ke esophagus, pedih ulu hati

Jumlah keseluruhan bil yang dimuat naik pelanggan terbabit termasuk hidangan makanan dan minuman lain adalah RM1,759.50 untuk tujuh orang makan.

Rasanya yang enak hasil gabungan aroma kopi, manisan gula serta rasa berlemak butter ditambah pula dengan kelembutan doh roti sangat

Coklat juga ternyata memiliki pelbagai khasiat seperti mengurangkan risiko jantung dan mengurangkan stress/tekanan.

Alang-alang dah boleh merentas negeri, boleh food hunting di sana!

Resipi-resipi ini bukan sahaja sesuai dimakan ketika sarapan tetapi boleh juga dijadikan hidangan ketika makan tengahari atau makan malam.

Bahagian lidah lembu tidak terlalu digemari oleh sebahagian individu tapi boleh cuba resipi-resipi ini mungkin korang akan jadi penggemarnya nanti

Pelbagai inovasi telah dibuat menggunakan resipi Onde-onde, resipi yang satu ini lain macam!

Ting! Madu nak kongsikan resepi yang selalu kita dengar macam susah dan rumit proses penyediaannya tetapi sebenarnya sangat mudah dan

Senang rupanya resipi ini, ala-ala Dalgona. Maduners boleh cuba di rumah!

Patutlah ramai pelanggan dia, semua dah jadi ketagih dengan mi sup yang diletakkan serbuk kaskas.

Perkongsian daripada seorang wanita di TikTok mungkin akan membantu Maduners siang siput sedut dengan lebih cepat dan mudah!

Menarik juga tip dan tutorial yang pemuda ini kongsikan. Patut cuba!

Pelbagai reaksi warganet tentang fenomena ini, ada yang suka tidak kurang juga ada yang mempertikaikan resipi tersebut.

“Ada sesetengah kedai, dia tak faham. Kita minta pedas tapi bukan cili banyak macam ni!”

Lepas ini tak perlu risau masalah pembaziran kerana fries kejung kebiasaannya akan dibuang begitu sahaja.

Maduners jangan lupa cuba resipi ini di rumah. Confirm jadi!

Resipi berasaskan cornflakes tapi versi makanan yang berat sikit.

Sekarang macam-macam jenis video ada di media sosial, jangan terkejut pula, kali ini siap ada restoran khas hanya untuk semut!

Abang Brian akan ajar cara untuk twist menu-menu terkenal di Malaysia dengan menggantikan bahan utama kepada bahan organik yang lebih

Menu berpantang yang sihat dan boleh buat berat badan turun selepas bersalin!

Harga french fries ini sampai US$200 bersama dengan RM846 untuk satu hidangan!

Lepas ini jangan buang dah biji durian, rupanya boleh buat kerepek!

Resipi Korea menarik dan boleh buat sendiri dengan hanya menggunakan pes Gochujang!

Keenakan hidangan nasi bersama ayam goreng yang dimakan seorang gadis bersama rakannya terhenti setelah menemukan seekor cicak dalam sambal!

Minuman detox bantu dapatkan badan yang langsing?

Mee segera adalah makanan yang menjadi antara pilihan utama bila bercerita tentang makanan.

Makan durian ketika hamil boleh mendatangkan risiko kepada bayi

Gula-gula Gummy Eyeball dan Planet Gummy ini tidak halal dimakan kerana sijil halal yang dipamerkan adalah sijil halal palsu.

Sebelum Kempen Bendera Putih dijalankan, alternatif memberi bantuan barangan keperluan harian melalui Food Bank telah lama dijalankan.

Pengantin lelaki membatalkan majlis perkahwinannya hanya kerana kari kambing

Aduh, beli durian mahal-mahal tapi dapat yang buruk pula. Memang frust!

Kebanyakan dari kita mesti ada yang suka sangat makan petai tapi tak kurang juga ada yang tak makan sebab baunya

Resipi cornflakes kali ini agak berbeza sikit dengan resepi yang lain.

Kopi dalgona yang menjadi kegilaan ramai kini mendapat nafas baru apabila minuman itu diberi bahan tambahan dalam resipinya iaitu Biscoff.

Kalau cerita tentang kenduri kahwin, mesti perkara pertama yang kita ingat adalah lauk-pauk kampung kan?

Menu biskut-biskut menarik cornflakes yang pastinya menjadi kesukaan orang ramai!

Siapa jerr yang tak pernah makan mochi? Ala, kalau tak pernah makan tapi kalau cuba sekali mesti nak cari lagi.

Antara makanan-makanan tradisi kaum Kadazandusun semasa Pesta Kaamatan.

Sempena Ramadhan dan Aidilfitri, Salam Sauce iaitu jenama sos halal tempatan telah menderma sebanyak 6,000 botol kicap kepada beberapa pusat

Raya Sihat Raya Ikonik! Raya juga tapi makanan di atas meja perlulah menu sihatkan?

Selama ini kita makan cincau rasa sedap tapi tahu tak yang sebenarnya ia mendatangkan manfaatnya yang tersendiri?

Makanan ini adalah makanan yang paling sinonim dan paling popular ketika bulan puasa.

Untuk pengetahuan korang, cili padi yang dikatakan sangat pedas itu hanya mempunyai bacaan skala Scoville sekitar 100,000 – 250,000 SHU

Pengeluaran produk Halal Jepun, Kicap Hamadaya kini diperakui Halal oleh JAKIM.

Bukan untuk cantik dan sihat jerr, boleh juga dijadikan buah tangan ketika CNY!

Banyak penyakit berpunca daripada pengambilan gula berlebihan. Cari penganti gula dengan segera ataupun mengambil gula dalam kuantiti yang sangat sedikit!

Dah cuba banyak kaedah diet tapi tak berjaya? Mungkin boleh cuba diet vegetarian!

Jangan tanya kenapa Madu kena buat artikel ini sebab tahun 2020 cukup mencabar untuk rakyat Malaysia, macam naik roller coaster!

Tips untuk memasak udang, jangan masak terlalu lama kerana tekstur udang akan menjadi keras dan liat jika overcooked

Perisa karamel masin ini menjadi kegilaan kebanyakan rakyat Malaysia akhir-akhir ini.

Jom kita selongkar beberapa perisa aiskrim yang pelik yang wujud di seluruh dunia.

Sekurang-kurangnya 2 papan pemotong di rumah adalah untuk elak pencemaran bersilang.

Banyak lagi pilihan snek yang ada dan tidak semestinya sepanjang masa perlu makan snek yang sihat.

Sekali sekala kalau Maduners nak merasai pengalaman high-tea ala Inggeris, tiga kafe ini memang patut masuk dalam list korang

Madu pasti ramai yang kat sini memang kaki travel and kaki makan kan?

Tapi Syaz tahu ramai diluar sana memang minat dengan sos karamel ataupun perisa karamel!

Bila sebut tentang ketupat palas, ada pula dua versi balutan dikenali sebagai ‘ketupat jantan’ dan ‘ketupat betina’

Tak ada menu untuk sahur bukan alasan untuk korang skip sahur ya!

Seorang lelaki berkongsi cara-cara mengupas telur rebus dengan cara yang mudah dan hasilnya tak mengecewakan

Individu itu merasakan bahawa pihak hotel hanya ingin mengaut untung dan tidak mempedulikan SOP dan keselesaan pengunjung.

Pakej yang ditawarkan sangat berpatutan yang mana untuk dewasa hanya RM29.90 per pax dan RM14.90 per pax untuk kanak-kanak

Rupa-rupanya, meletakkan perasa seperti garam, gula, kicap atau sos dalam makanan bayi adalah tidak dibenarkan sama sekali. Red flag!

Ayam masak kicap adalah menu kegemaran ramai terutama buat mereka yang tak suka makanan pedas

Kecewa dengan hidangan itu, ibu kepada gadis itu telah memberikan rangka ayam goreng tersebut kepada kucing dan anjing sahaja

Memasak adalah aktiviti paling mudah dan menyeronokkan untuk dilakukan bersama anak-anak

Bukan apa, sayang nasi yang dimasak tapi mudah basi akhirnya buang begitu sahaja

Untuk Maduners yang nak menu cepat dan sihat, boleh cuba resipi ini tapi kalau nak mewahkan resipi ini pun boleh

Ahaaa, bercakap tentang coklat, Madu ada satu snack terbaik untuk korang cuba!

Rasa dia sangat sedap, creamy dan sesuai dijadikan snek dan kudapan keluarga!

Walaupun sayur-sayuran adalah sihat, tak bermakna korang boleh mengambilnya secara berlebihan!

Maduners tahu tak roselle sebenarnya mengandungi banyak khasiat dan manfaat untuk kesihatan dan juga kecantikan!

Di pagi raya, kalau dapat rendang cecah dengan ketupat atau lemang, memang satu kebahagiaan!

Hari ini Madu akan kongsikan beberapa resipi makanan Libya terkenal untuk Maduners!

Masakan ini juga merupakan antara masakan paling mudah disediakan dan sangat sesuai untuk yang baru nak belajar masak

Masakan ini tidaklah terlalu rumit tetapi harus bijak seimbangkan setiap bahan agar rasanya tidak ‘over power’

Pelanggan restoran makanan segera McDonald’s di Jepun dihadkan membeli kentang goreng bersaiz kecil sehingga bulan depan

Dalam video berkenaan, gadis itu dengan bersahaja dilihat memakan ayam yang masih mentah dan masih kemerah-merahan!

Resipi ini simple dan tak perlukan banyak bahan tapi dijamin sedap!

Menurut para peniaga, penggunaan paku tidak menjadi masalah besar kerana ia digunakan pada bahagian luar pembungkusan dan bukan di dalam

Ingat, meskipun nak hadkan pengambilan karbohidrat tetapi badan kita masih memerlukan karbohidrat tau!

Boleh buat aiskrim mewah tanpa mixer atau ice cream maker dengan hanya 4 bahan. Senang sangat!

Bosou Sada merupakan sejenis jeruk ikan sungai. Jom kita belajar cara-cara penyediaan dan cara makan Bosou Sada!

Menurut rang undang-undang itu, udang kara dan ketam tidak boleh direbus hidup-hidup dan menyertakan amalan pengangkutan dan mematikan terbaik untuk

Wah, dahsyat ya harga-harga makanan termahal di Malaysia ini! Memang kalah ikan siakap di Langkawi.

Terdapat individu tidak bertanggungjawab telah screenshot IG story itu sebelum menularkannya tanpa kebenaran

Semoga perkongsian ini dapat membantu supaya lebih berhati-hati menggunakan ketuhar gelombang mikro!

Apa yang mengejutkan, penyedut minuman itu dijadikan pasta manakala aiskrim McDonald’s pula menjadi bahan untuk kuah carbonara.

Makanan pedas menyumbang kepada faktor yang menyebabkan gastroesophageal reflux disease (GERD) iaitu keadaan asid melimpah ke esophagus, pedih ulu hati

Jumlah keseluruhan bil yang dimuat naik pelanggan terbabit termasuk hidangan makanan dan minuman lain adalah RM1,759.50 untuk tujuh orang makan.

Rasanya yang enak hasil gabungan aroma kopi, manisan gula serta rasa berlemak butter ditambah pula dengan kelembutan doh roti sangat

Coklat juga ternyata memiliki pelbagai khasiat seperti mengurangkan risiko jantung dan mengurangkan stress/tekanan.

Alang-alang dah boleh merentas negeri, boleh food hunting di sana!

Resipi-resipi ini bukan sahaja sesuai dimakan ketika sarapan tetapi boleh juga dijadikan hidangan ketika makan tengahari atau makan malam.

Bahagian lidah lembu tidak terlalu digemari oleh sebahagian individu tapi boleh cuba resipi-resipi ini mungkin korang akan jadi penggemarnya nanti

Pelbagai inovasi telah dibuat menggunakan resipi Onde-onde, resipi yang satu ini lain macam!

Ting! Madu nak kongsikan resepi yang selalu kita dengar macam susah dan rumit proses penyediaannya tetapi sebenarnya sangat mudah dan

Senang rupanya resipi ini, ala-ala Dalgona. Maduners boleh cuba di rumah!

Patutlah ramai pelanggan dia, semua dah jadi ketagih dengan mi sup yang diletakkan serbuk kaskas.

Perkongsian daripada seorang wanita di TikTok mungkin akan membantu Maduners siang siput sedut dengan lebih cepat dan mudah!

Menarik juga tip dan tutorial yang pemuda ini kongsikan. Patut cuba!

Pelbagai reaksi warganet tentang fenomena ini, ada yang suka tidak kurang juga ada yang mempertikaikan resipi tersebut.

“Ada sesetengah kedai, dia tak faham. Kita minta pedas tapi bukan cili banyak macam ni!”

Lepas ini tak perlu risau masalah pembaziran kerana fries kejung kebiasaannya akan dibuang begitu sahaja.

Maduners jangan lupa cuba resipi ini di rumah. Confirm jadi!

Resipi berasaskan cornflakes tapi versi makanan yang berat sikit.

Sekarang macam-macam jenis video ada di media sosial, jangan terkejut pula, kali ini siap ada restoran khas hanya untuk semut!

Abang Brian akan ajar cara untuk twist menu-menu terkenal di Malaysia dengan menggantikan bahan utama kepada bahan organik yang lebih

Menu berpantang yang sihat dan boleh buat berat badan turun selepas bersalin!

Harga french fries ini sampai US$200 bersama dengan RM846 untuk satu hidangan!

Lepas ini jangan buang dah biji durian, rupanya boleh buat kerepek!

Resipi Korea menarik dan boleh buat sendiri dengan hanya menggunakan pes Gochujang!

Keenakan hidangan nasi bersama ayam goreng yang dimakan seorang gadis bersama rakannya terhenti setelah menemukan seekor cicak dalam sambal!

Minuman detox bantu dapatkan badan yang langsing?

Mee segera adalah makanan yang menjadi antara pilihan utama bila bercerita tentang makanan.

Makan durian ketika hamil boleh mendatangkan risiko kepada bayi

Gula-gula Gummy Eyeball dan Planet Gummy ini tidak halal dimakan kerana sijil halal yang dipamerkan adalah sijil halal palsu.

Sebelum Kempen Bendera Putih dijalankan, alternatif memberi bantuan barangan keperluan harian melalui Food Bank telah lama dijalankan.

Pengantin lelaki membatalkan majlis perkahwinannya hanya kerana kari kambing

Aduh, beli durian mahal-mahal tapi dapat yang buruk pula. Memang frust!

Kebanyakan dari kita mesti ada yang suka sangat makan petai tapi tak kurang juga ada yang tak makan sebab baunya

Resipi cornflakes kali ini agak berbeza sikit dengan resepi yang lain.

Kopi dalgona yang menjadi kegilaan ramai kini mendapat nafas baru apabila minuman itu diberi bahan tambahan dalam resipinya iaitu Biscoff.

Kalau cerita tentang kenduri kahwin, mesti perkara pertama yang kita ingat adalah lauk-pauk kampung kan?

Menu biskut-biskut menarik cornflakes yang pastinya menjadi kesukaan orang ramai!

Siapa jerr yang tak pernah makan mochi? Ala, kalau tak pernah makan tapi kalau cuba sekali mesti nak cari lagi.

Antara makanan-makanan tradisi kaum Kadazandusun semasa Pesta Kaamatan.

Sempena Ramadhan dan Aidilfitri, Salam Sauce iaitu jenama sos halal tempatan telah menderma sebanyak 6,000 botol kicap kepada beberapa pusat

Raya Sihat Raya Ikonik! Raya juga tapi makanan di atas meja perlulah menu sihatkan?

Selama ini kita makan cincau rasa sedap tapi tahu tak yang sebenarnya ia mendatangkan manfaatnya yang tersendiri?

Makanan ini adalah makanan yang paling sinonim dan paling popular ketika bulan puasa.

Untuk pengetahuan korang, cili padi yang dikatakan sangat pedas itu hanya mempunyai bacaan skala Scoville sekitar 100,000 – 250,000 SHU

Pengeluaran produk Halal Jepun, Kicap Hamadaya kini diperakui Halal oleh JAKIM.

Bukan untuk cantik dan sihat jerr, boleh juga dijadikan buah tangan ketika CNY!

Banyak penyakit berpunca daripada pengambilan gula berlebihan. Cari penganti gula dengan segera ataupun mengambil gula dalam kuantiti yang sangat sedikit!

Dah cuba banyak kaedah diet tapi tak berjaya? Mungkin boleh cuba diet vegetarian!

Jangan tanya kenapa Madu kena buat artikel ini sebab tahun 2020 cukup mencabar untuk rakyat Malaysia, macam naik roller coaster!